Stuur een App
Ga naar Facebook
Je bent nu hier: Home / Therapie├źn / manuele therapie

Wat is Manuele Therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Dankzij een gerichte opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te inventariseren en zal hij een specifieke behandeling voorstellen. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er aan de hand is. Hij beoordeelt de samenhang en verbanden tussen alle gewrichten en kijkt dus verder dan jouw specifieke klacht.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je moeilijk kunt bewegen, al dan niet gepaard gaand met pijn, dan kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling te voelen, omdat de gewrichten beter functioneren waardoor het bewegen gemakkelijker gaat.

Doel manuele therapie

Manuele therapie is gericht op het beter laten functioneren van je gewrichten maar ook op verbetering van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal speciale technieken die de bewegelijkheid vergroten en de pijn doen afnemen. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

• hoofdpijn en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

• nek- en schouderpijn, al dan niet met uitstraling naar de armen

• lage rugpijn, al dan niet met uitstraling naar de benen

• hoge rugpijn in combinatie met rib- en borstpijn, duizeligheid bij het bewegen van de nek of wazig zien

• kaakpijn of stijfheid, al dan niet in combinatie met nekpijn

• heuppijn of stijfheid