Stuur een App
Ga naar Facebook
U bent nu hier: Home / Therapie├źn / Dryneedling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een invasieve behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is zeer effectief bij Fysiotherapiepraktijk Hoogeveen voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. ”Dry” betekent dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier functioneert slechter door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie of zelfs trillingen van het ledemaat ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt de pijn die door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks merkbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat je wat gaat transpireren en dat je zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat is het resultaat van Dry Needling?

Cliënten zijn heel positief over de effecten van dry needling. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.