Stuur een App
Ga naar Facebook
Je bent nu hier: Home / Therapie├źn / Dryneedling

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is zeer effectief bij de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, die voor flinke uitstralende pijn kunnen zorgen. Dry needling moet niet verward worden met acupunctuur; ”dry” betekent dat er niets geïnjecteerd wordt. Er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Een triggerpoint zorgt ervoor dat er een strakke band ontstaat in de betreffende spier. Als gevolg van een plaatselijke verkramping is dit voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze band. De spier functioneert slechter en naast pijn, kunnen zwakte en verlies van coördinatie of zelfs trillingen van een lichaamsdeel ontstaan. Door met een naaldje in het triggerpoint te prikken, ontstaat een onwillekeurige samentrekking van de spiervezel die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen, waardoor de pijn verdwijnt.

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks merkbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel wat gepaard kan gaan met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat je wat gaat transpireren en dat je je vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat is het resultaat van Dry Needling?

De meeste patienten zijn heel positief over de effecten van dry needling. Vermindering van de klacht is vaak zelfs direct merkbaar. Ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en in functieherstel. Daardoor kan er daarna gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.