Stuur een App
Ga naar Facebook
U bent nu hier: Home / Therapie├źn / fysiotherapie

Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie is een vorm van paramedische zorg die zich richt op het bewegend functioneren van de mens. Het menselijk lichaam is een wonderlijk knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten, zenuwen, bloed, lymfe en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. De fysiotherapeut is de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt je terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Het doel van Fysiotherapie

Het doel van de fysiotherapie is dat u weer zo optimaal mogelijk functioneert in de omgeving waarin je leeft, woont en werkt. De behandeling richt zich niet op de aandoening, maar op de gevolgen van de aandoening voor jouw houding en beweging. De fysiotherapeut probeert je herstel te bevorderen, geeft advies en begeleid je bij het:

verbeteren van lichamelijke functies, zoals kracht en coördinatie

leren omgaan met mogelijke beperkingen.

Oefentherapie als onderdeel van de behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegelijkheid van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechnieken. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert je voldoende en verantwoord te bewegen. Zo word je je bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen.

Onze fysiotherapiepraktijk in Hoogeveen is gevestigd in een fitnesscentrum. Daar kun je dus oefenen en kunnen we als team samenwerken aan een passend individueel (revalidatie)programma.